Technológiánk

A hulladékok zárt szállítóeszközökben, speciális konténerekben és hordókban elhelyezve, továbbá tartálykocsikban érkeznek az üzembe. A szilárd hulladékokat az égetőmű üzemi szilárd hulladéktárolójába fejtjük, vagy beadagolásig a fogadóépület előtti burkolt területen, zárt konténerekben tároljuk.

Az egészségügyi hulladékok beszállítása zárt szállítóeszközökben, speciális, kizárólag erre a célra gyártott egyszer használatos oldhatatlan kötéssel, hermetikusan záródó műanyag (ADR minősítéssel rendelkező) badellában történik. A badellákat az erre a célra kialakított kórházi feladó ág juttatja az adagoló nyílásához és emberi kéz érintése nélkül, dupla zsilipen keresztül borul a tűztérbe.

A paszta-szerű halmazállapotú és az egyéb, hordókban érkezett hulladékokat – tűzveszélyességi osztályuk szerint elkülönítve – fedett, vegyszerálló, andezit aljzatú, kármentővel ellátott hordótárolóban gyűjtjük.

A folyékony hulladékokat átlagfűtőértékük szerint, elegyedési és kémiai tulajdonságaik alapján összekeverve gyűjtjük a kúpos fenekű, állóhengeres, keverővel ellátott, merevtetős, kármentő medencében elhelyezett acéltartályokban

A különböző konzisztenciájú hulladékok egy részét – a forgó csőkemencébe történő beadagolás előtt – előkezeljük.

A szilárd és paszta-szerű hulladékok aprítását a fogadóépületbe telepített, hidraulikus aprítógéppel végezzük. Az aprított hulladékot a darupályán közlekedő polipmarkoló üríti az adagoló rendszerbe, majd az adagoló szerkezet mérlegelve adagolja a forgó csőkemencébe. Az „A-B” tűzveszélyességi osztályú aprított, homogenizált szilárd hulladékok biztonságos beadagolása az elkülönített 4-es bunkerből történik.

Az égetési menü összeállítása optimalizálási program alapján történik, ennek segítségével – a kemence hőterhelését is figyelembe véve – határozzuk meg a rendelkezésre álló különböző halmazállapotú és összetételű hulladékok óránkénti hulladékáramát.

Termikus ártalmatlanítás

Az 1 %-nál magasabb halogéntartalmú hulladékok biztonságos égetéséhez az utolsó égéslevegő hozzákeverése után minimum 1100oC tűztérhőmérséklet szükséges annak érdekében, hogy az égés tökéletes legyen. Az égetés egy tűzálló falazattal bélelt forgó csőkemencében, 1250 +/- 50 oC hőmérsékleten történik. A nehezen lebomló anyagok termikus ártalmatlanítására utóégető kamra szolgál. Az utóégetést a szekunder levegő bevezetése optimalizálja, biztosítva a megfelelő hőmérsékletet és oxigén koncentrációt. Az utóégetőben a hőmérséklet 1150 +/- 50 oC, a füstgáz tartózkodási ideje minimum 2 másodperc.

Az utóégetőből a füstgáz a hőhasznosító kazánba jut, ahol a hőtartalmát gőz előállítására használjuk. Az üzem saját gőz szükségletét meghaladó gőz mennyiséget értékesítjük.

Füstgáztisztítás

A füstgáztisztító rendszer első eleme a mésztejes abszorber, ahol a savas komponensek egy része megkötődik. Majd a reaktor biztosítja a füstgáz sebességének lecsökkentése, illetve a tartózkodási idő növelése mellett a dioxinok és furánok, valamint egyéb más szennyező vegyületek aktívszenes lekötését.

Az előtisztított füstgáz portartalma a zsákos porleválasztóban leválasztásra kerül.

A zsákos porleválasztó és a füstgázmosó között került beépítésre a katalizátoros dioxin-mentesítő, valamint a füstgázelszívó ventilátor, amely az égetőtérben és a füstgáztisztító berendezésben állandó depressziót biztosít. A dioxin-mentesítőnél alkalmazott katalizátor – a szivacsos szerkezetű titán dioxidra felhordott vanádium-pentoxid segítségével a füstgázban levő dioxin és furán vegyületek oxidációval lebontásra kerülnek.

A füstgáztisztító rendszer utolsó fokozata az ellenáramú, két permetező fúvóka-síkkal ellátott füstgázmosó. A mosótoronyban a mosófolyadék – mésztej hatására – a füstgáz a vízgőz telítési hőmérsékletére hűl, vízgőzzel telítődik és megkötődik a maradék szennyezőanyag tartalma.

A mosó alján képződő gipsziszap a kúpos részben kiülepedik, majd vákuum dobszűrővel víztelenítjük és acélkonténerekben gyűjtjük össze, majd a forgókemencébe visszaforgatjuk.

A mésztejes füstgázmosóból a megtisztított füstgázok 70 m magas kéményen át a környezetbe jutnak.

Ellenőrzési folyamat

A füstgáz összetételét az Európai Unió előírásainak megfelelően folyamatosan ellenőrizzük, regisztráljuk. Ezek a mérések szerves részét képezik az egész folyamatot végigkísérő szupervíziós rendszernek. Laboratóriumunkban folyamatosan elemezzük a technológia során felhasznált, illetve keletkező anyagokat.

Fizikai-kémiai kezelő rendszer

A fizikai-kémiai előkezelő rendszer célja a különféle veszélyes hulladékokat tartalmazó szennyezett víz megtisztítása a szervetlen, illetve szerves szennyezőktől. A kezelés után keletkező kis mennyiségű szennyező anyag ártalmatlanítása égetéssel történik, míg az így megtisztított víz további kezelésre ipari szennyvíztisztítóba kerül.